Piet Brouwer elektrotechniek geeft UPS-les

14 oktober 2016: Continuïteit is een belangrijk aspect voor de wereldwijde klantenkring van Piet Brouwer elektrotechniek. Door de toenemende groei van de wereldbevolking wordt probleemloze energievoorziening steeds minder vanzelfsprekend. Om die reden worden bij noodstroominstallaties vaker UPS-systemen toegepast welke een ononderbroken en schone voedingsspanning garanderen. “Uninterruptible Power Supply”-systemen zijn er in alle vormen en maten en het is afhankelijk van de toepassing welk type UPS het meest geschikt is. Piet Brouwer elektrotechniek legt uit welke toepassingen het meeste voorkomen in de praktijk en wat het verschil is tussen dynamische en statische UPS-systemen.

Controlled Shut Down & Ride Through

Bij een “Controlled Shut Down” toepassing, zorgt de UPS ervoor dat in geval van een stroomstoring bij het leverende netbedrijf, de UPS’en voldoende energie leveren om de productielijn gecontroleerd te laten afschakelen om bepaalde productieprocessen veilig te laten stoppen en/of ongehinderd weer op te kunnen starten als de spanning terug komt. In geval van “Ride Through” moet de UPS bij een stroomstoring het vermogen leveren, totdat de noodstroomvoorziening is opgestart om de systemen te voorzien van spanning. Met deze manier kan het productieproces ongestoord 24/7 doorgaan. Bovengenoemde toepassingen kunnen worden opgelost met twee soorten UPS systemen: dynamische UPS-systemen of statische UPS-systemen.

Dynamische en statische UPS-systemen

Een dynamische UPS maakt gebruik van een vliegwiel voor de opslag van energie. Het vliegwiel bevindt zich in een vacuüm behuizing waardoor er minimale wrijving en een kleine hoeveelheid energie nodig is om het wiel op toeren te houden. In tegenstelling tot de statische UPS is de efficiency van de dynamische UPS afhankelijk van de kwaliteit van het voedende net. In normaal bedrijf heeft de dynamische UPS een efficiency van 97%. 

Een statische UPS maakt gebruik van batterijen voor de opslag van energie. Er zijn vele types batterij toe te passen maar het meest gebruikt zijn de types die weinig tot geen onderhoud vereisen zoals Nickel-Cadmium (NiCd), VRLA (loodzuur) en Li-Ion batterijen. Laatstgenoemde is een goede toepassing door de hoge energiedichtheid van de batterij en de “hoge” ontlaadstromen per cel waardoor het gehele systeem compact gedimensioneerd kan worden. Door de ontwikkelingen in de auto-industrie wordt dit type batterijen steeds voordeliger.

In het verleden waren statische UPS-systemen minder efficiënt doordat de convertor, die de wisselspanning van de voeding omzet naar een gelijkspanning voor de batterijen en de invertor, die de gelijkspanning van de batterijen omzet naar de wisselspanning voor de verbruiker, beide hun verliezen hadden. De opgestapelde verliezen over het complete vermogen zorgden voor de lage efficiency (85-92%). Doordat deze technieken zijn doorontwikkeld is de efficiency gestegen tot een totale efficiency van het gehele systeem van 96%. De dubbele omzetting (conversie) zorgt voor een zuivere sinus aan de uitgang van de UPS.

Filtering

De levensduur van elektronische apparaten wordt beïnvloed door problemen met de voedingsspanning. Beide UPS-systemen filteren de voorkomende problemen van de voedingsspanning waardoor een zuivere sinus ontstaat voor de verbruikers. Dit zorgt voor een verlengde levensduur van de aangesloten apparaten en een vermindering van verliezen in kabels die door deze problemen worden veroorzaakt. Het filteren van deze problemen vergt vermogen van het UPS-systeem. Het is mogelijk de UPS te koppelen met de noodstroomvoorziening om snel te reageren op een capaciteitsverlies door het filteren van deze problemen. 

Advies

Piet Brouwer elektrotechniek is ervaren in de UPS-markt en kan door merkonafhankelijk te zijn voor iedere toepassing de beste oplossing en fabricaat kiezen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Piet Brouwer elektrotechniek adviseert u graag.

Piet Brouwer ontwerpt en installeert UPS-systeem brouwerij Congo

Een Congolese brouwerij kampte met onderbrekingen van het productieproces door zowel korte als lange spanningsonderbrekingen en bij iedere onderbreking moesten de productielijnen opnieuw worden opgestart wat veel rendementsverlies opleverde. Piet Brouwer elektrotechniek heeft een passende oplossing ontworpen en geïnstalleerd. Bij iedere productielijn is voor een dynamisch UPS-systeem gekozen, die voor een schone voedingsspanning zorgt, waardoor er veel minder storingen ontstaan en minder apparatuur defect gaat. Ook zorgt deze UPS ervoor dat de belangrijkste verbruikers minstens 25 seconden worden gegarandeerd van een voeding zodat de meest urgente processen 25 seconden kunnen doorgaan. Gedurende deze periode starten de noodgeneratoren op en nemen ze de energievoorziening over.

Piet Brouwer elektrotechniek heeft voor deze oplossing de bestaande power plant voorzien van een nieuw volledig automatisch synchronisatie- en “loadsharings” systeem, waarbij vier diesel generatorsets van 1500kVA binnen 13 seconden de voeding van de brouwerij overnemen. Indien het net weer stabiel genoeg is, schakelt het systeem zonder onderbreking weer terug naar het net. Deze investering had op deze fabriek een terugverdienperiode van twee jaar.